środa, 23 lutego 2011

Warzywa, które możemy uprawiać na działce.

Jeżeli nie chcemy poświęcać całego terenu naszej działki na rośliny ozdobne, powinniśmy poznać rodziny warzyw, które możemy hodować nawet na działce o niewielkiej powierzchni.
Do warzyw działkowych zaliczamy warzywa kapustne, korzeniowe, rzepowate, cebulowe, psiankowate, dyniowate, liściowe, strączkowe, wieloletnie, rzadkie i przyprawowe. Jest więc ich całkiem sporo biorąc pod uwagę, że w każdej grupie znajduje się około kilkunastu różnych warzyw.

Warzywa kapustne to wszelkiego rodzaju kapusty – białe, czerwone, włoskie oraz brukselki. Poza tym w tej samej grupie znajdzie się również kalarepa, kalafior, jarmuż, kapusta pekińska oraz brokuł.
Warzywa korzeniowe to te, w których częścią właściwą jest właśnie korzeń, czyli marchew, pietruszka, pasternak, seler, skorzonera, salsefia, burak. W przypadku tych roślin o ich dojrzałości świadczy ich wielkość. Rzędy, w których rosną warzywa z tej grupy należy systematycznie przerzedzać, aby te gotowe już do spożycie nie przeszkadzały we wzroście pozostałym.
Grupa warzyw rzepowatych jest stosunkowo niewielka. Zaliczmy do niej bowiem tylko rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę. Każde z tych warzyw siane są pod koniec lipca.
Warzywa cebulowe to oczywiście cebula, a także por, szczypior, siedmiolatka i czosnek.
Warzywa psiankowate. Ta obcobrzmiaca nazwa dotyczy bardzo znanych warzyw działkowych czyli pomidorów, papryki, oberżyny i ziemniaków.
Do warzyw dyniowatych zaliczamy ogórki, melony, kawon i oczywiście dynie.
Warzywa liściowe to sałata głowiasta, rzymska, szparagowa, endywia, szpinak nowozelandzki (trętwian), pietruszka naciowa, seler naciowy, portulaka, boćwina i cykoria sałatowa.
Warzywa strączkowe to groch, fasola oraz bób. Wieloletnie – szparag, rabarbar. Warzywa rzadkie – kukurydza, karczoch, kard, koper włoski.
Ostatnią z wymienionych grup stanowią warzywa przyprawowe, do których zaliczamy koper, majeranek i kminek.
Teraz z tak szerokiego wachlarzu wszelkiego rodzaju warzyw pozostaje nam wybrać te, które lubimy najbardziej. Następnie należy poznać charakterystykę owych roślin i sprawdzić czy gleba i warunki jakie panują na naszej działce, będą sprzyjały dorodnemu wzrostowi naszych zdrowych, ekologicznych warzyw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz