środa, 23 lutego 2011

Ważniejsze odmiany roślin sadowniczych – jabłoń.

Najbardziej popularnym w Polsce drzewem owocowy bez wątpliwości jest jabłoń. W poniższym tekście postaram się pokrótce scharakteryzować dziewięć najpopularniejszych odmian tego drzewa owocowego.

JONATHAN. Ta odmiana jabłoni zaczyna owocować już w trzecim lub czwartym roku. Po tym czasie owocuje corocznie i bardzo obficie. Niestety nie jest to odmiana odporna na mróz. Owoce Jonathana są bardzo smaczne, niezbyt wielkie o gładkiej skórce pokrytej „karminowym rumieńcem”. Owoce gotowe są do zbioru w połowie października, a najlepiej smakują w okresie od stycznia do kwietnia.
ANTONÓWKA ZWYKŁA. Odmiana bardzo popularna w Polsce z powodu dużej odporności na mróz. Owoc antonówki nie jest zbyt wielki, o skórce zielono-żółtej. Zbiory rozpocząć można już w połowie września przetrzymując je aż do listopada.
WEALTHLY to jesienna odmiana jabłoni, która jest jedną z tych, które najszybciej wchodzą w okres owocowania. Czasem nawet już w drugim roku od posadzenia. We wczesnym okresie drzewo owocuje corocznie, później nie jest to już regułą. Owoce zbieramy pod koniec września i krótko po tym czasie są one już idealne do spożycia.
SPARTANIN to odmiana jabłoni należąca do grupy Mc Intosha, będąca odmianą wczesnozimową. Drzewo wchodzi w fazę owocowania w podobnym czasie jak Jonathan, czyli w okolicy trzeciego, czwartego roku od wsadzenia do ziemi. Odmiana bardzo dobrze znosząca mrozy, jednak niezbyt odporna na choroby. Owocuje regularnie i bardzo obficie, o czym przekonać można się już pod koniec września. Owoce gotowe są do konsumpcji na przełomie grudnia i stycznia.
PIĘKNA Z BOSKOOP to odmiana, która bardzo późno zaczyna owocować, bo dopiero w piątym, szóstym, a nawet siódmym roku od posadzenia. Drzewo tego gatunku jabłoni jest bardzo wrażliwe na mróz, jednak odporne na choroby. Dużym minusem tej odmiany jest fakt, iż w smaku same owoce nie są zachwycające. Ich zbiór przypada na połowę października, a przechowywanie możliwe jest aż do marca.
JAMES GRIEVE to jedna z tych odmian jabłoni która dojrzewa w lecie, a nie późną jesienią. Nie jest bardzo wytrzymała na mróz. Owoce tej odmiany są niebywale smaczne, osiągają swoją dojrzałość już pod koniec sierpnia, a najlepsze do spożycia są już w kilka dni po zbiorze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz