Grusza, to po jabłoni, drugie najpopularniejsze w Polsce drzewo sadownicze. Posiada ono wiele odmian, a wśród faworytów jest...
FAWORYTKA – letnia odmienna gruszy , której owocowanie zaczyna się dość późno, bo między piątym a siódmym rokiem od posadzenia. Owocowanie jest regularne i bardzo obfite. Faworytka to odmiana średnio odporna na mróz, dlatego wymaga dodatkowego zabezpieczania przed zimą. Jej owoce są duże, mają błyszczącą skórkę i są bardzo smaczne. Już w połowie sierpnia nadają się do zbiorów, a do jedzenia zaraz jeszcze w tym samym miesiącu.
BONKRETA WILLIAMSA to jesienna odmiana gruszy, która w okres owocowania wchodzi około trzeciego, czwartego roku. Jej owocowanie jest bardzo obfite i przypada na sam początek września, a jeść można je już kilka dni po zbiorze. Owoce są bardzo smaczne, jednak nie tak duże jak faworytki. Przechowywane mogą być nie dłużej niż trzy tygodnie.
SALISBURY to także odmiana jesienna, zaczynająca owocować koło czwartego, piątego roku od wsadzenia do ziemi. Salisbury mają owoce deserowe, niewielkiej wielkości, z matową, złoto-brązową skórką. Ich dojrzewanie przypada na drugą połowę września, a owoce przetrzymywać można przez około miesiąc.
LIPCÓWKA KOLOROWA będąca letnią odmianą gruszy owocuje naprzemiennie od czwartego lub piątego roku po posadzeniu. Wyróżnikiem tej odmian jest fakt, iż jej owoce zbiera się na kilka dni przed dojrzałością, czyli przełom lipca i sierpnia.
PARYŻANKA to odmiana zimowa, która zaczyna owocować już nawet po trzecim roku od posadzenia. Owoce paryżanki są średnie lub duże, o szorstkiej skórce koloru ciemnozielonego. Do zbioru gotowe są pod koniec października, a przechowywać można je nawet do lutego.
KONFERENCJA – odmiana jesienna, która owocuje regularnie i bardzo obficie dużymi owocami, o matowej skórce i zielonkawym kolorze z brązowo-rdzawym nalotem. Gruszki tej odmiany gotowe do zbioru są pod koniec września, a możliwy czas ich przechowywania to do dwóch miesięcy od zbioru.
KOMISÓWKA. Ta odmiana może zacząć owocować już w czwartym, ale także dopiero w siódmym roku od posadzenia. Ta rozbieżność zależna jest bowiem od podkładki. Komisówka ma bardzo smaczne zielono-żółte owoce, które gotowe do zbioru są od pierwszych dni października.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz